Beursuitbater Euronext kampte donderdagochtend met een storing en kon daardoor geen indexstanden berekenen voor de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon. De koersen van de individuele fondsen liepen wel gewoon door.

Van de hoofdgraadmeters in Londen en Frankfurt waren wel standen bekend. De FTSE in Londen daalde in de vroege handel 0,1 procent, terwijl de Duitse DAX voor de elfde dag op rij steeg. De hoofdindex van de beurs in Frankfurt koerste 0,1 procent hoger.

“Het is cadeautjesdag vandaag. We lijken een cadeautje te krijgen van de OPEC. Het ziet ernaar uit dat het oliekartel de productie niet gaat verlagen om de dalende olieprijs een halt toe te roepen”, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen. “Verder is het hopen dat de Amerikaanse consument flink de portemonnee trekt voor de feestdagen. In Europa is de blik gericht op Duitsland, waar de inflatiecijfers, de werkloosheid en het consumentenvertrouwen op het programma staan.”

Fugro opnieuw lager

Grootste stijger in de AEX was chipmachinemaker ASML met een winst van 0,9 procent. Bodemonderzoeker Fugro was voor de vierde dag op rij de sterkste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een verlies van 3,4 procent.

In de MidKap ging luchtvaartcombinatie Air France-KLM aan kop met een winst van 0,8 procent. Navigatiebedrijf TomTom stond onderaan met een min van 1,6 procent.

Goede resultaten Rémy Cointreau

In Frankfurt zakte Infineon 2 procent. Ondanks een stijging van de nettowinst in het gebroken boekjaar waren beleggers niet tevreden met de resultaten van de Duitse chipfabrikant.

De resultaten van Rémy Cointreau vielen wel in goede aarde. Het Franse drankenconcern steeg in Parijs ruim 5 procent in Parijs. Het bedrijf heeft in de eerste helft van het gebroken boekjaar de omzet zien dalen, maar handhaafde wel zijn groeiverwachtingen voor het hele jaar.

Olieprijs zakt verder weg

De euro was 1,2492 dollar waard, tegen 1,2508 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag.

Op de termijnmarkt zakte de olieprijs verder weg door de afnemende speculatie dat de OPEC de olieproductie gaat verlagen. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 72,93 dollar. Brentolie werd 1,6 procent goedkoper op 76,49 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl